Ad
Ad
Ad
Hírek

Vezetési tréningen a Land Rover KML

A ciklikus felkészítések és tréningek lehetőséget adnak a készenlétet adó állomány tagjainak arra, hogy szakmai és vezetéstechnikai tudásukat folyamatos fejlesszékA Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság márciusban kapta azt a Land Rover Defender típusú gépjárművet, amely mobil laborként működik a megyében. A jármű terepjáró képességekkel is rendelkezik, ezért speciális vezetéstechnikai tréningen vett részt a megyei állomány. A mobil labor 24 órás készenlétben van, munkaidőben a riasztást követő 20 percen belül, munkaidőn túl pedig 60 percen belül kell elhagynia a laktanyát. A megyében 12 fő látja el a készenléti feladatokat, egy időben egy parancsnok, egy technikus (kezelő), és egy gépjárművezető van szolgálatban. A járművet legtöbb esetben akkor riasztják, amikor veszélyes anyagot szállító jármű szenved balesetet, vagy veszélyes anyaggal foglalkozó üzemben történik probléma. A mobil labor képes vegyi, biológiai és radioaktív anyagok kimutatására, koncentráció meghatározásra és terjedési modell számítására.

A jármű a legmodernebb technikai eszközökkel van felszerelve, és emellett fedélzeti számítógép és egyéb informatikai eszközök is segítik a személyzet munkáját. A jármű aktívan részt vesz a veszélyesáru-szállítás közúti ellenőrzésében is. A mobil labor össztömege felszerelésekkel együtt 3, 5 tonna, teljes hossza 5, 19 méter, magassága 2,3 méter, szélessége pedig 1, 9 méter. A motor teljesítmény 120 lóerő, hengerűrtartalma 2200 cm3. A labor nem csak felszereltsége alapján számít egyedinek a megyei katasztrófadelem járműparkjában, hanem műszaki paraméterei alapján is, ezért vezetéséhez speciális felkészítésre, és folyamatos tréningre van szükség, amelyen minden gépjárművezető részt vesz.

A napokban a Tököli Repülőtéren tartották a soron következő vezetéstechnikai tréninget, ahol nehéz és változatos terepviszonyok között volt lehetőség a gyakorlásra. A mobil labor jelentős előrelépést és fejlesztést hozott a korábban használt járműhöz képest, mind felszereltségében mind pedig terepjáró képességében. A ciklikus felkészítések és tréningek lehetőséget adnak a készenlétet adó állomány tagjainak arra, hogy szakmai és vezetéstechnikai tudásukat folyamatos fejlesszék.

(Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Fotók: Pandur Tamás tű. százados (Baranya MKI)

Facebook Hozzászólások