Ad
Ad
Ad
Beszerzések

Újra élre tör a Skoda a Rendőrségnél

Ismét új rendőrautók fognak a rendőrség állományába kerülni, több százas nagyságrendben, nagyobb helyigényű autók is lesznekLátványosan elkezdődött egy újabb korszak a rendőrség gépjárműflottáját illetően. Tudomásunk szerint új beszerzésről van szó és nem egy meglévő bővítése, melyben nagyobb kaliberű nagyságrendben készülnek új autók a rendőrség flottájába.

Az új autók egyelőre nincsenek forgalomban, valamint információnk szerint nem az összes fajta látható még felmatricázott állapotában. Jelenleg újra a Skoda lesz a fő márka az eddig látottak szerint, melyből Octavia Kombi és Skoda Yeti található az átadásra váró rendőrautók között, melyekből összesen 237 db fog készülni. Nem megerősített információk szerint a Mercedes is beáll a bővítésbe, de ez egy újabb közbeszerzés lesz, mely még nem ismert, továbbá több civil Skoda rendőrautó is szolgálatba fog állni (mobil megkülönbözető jelzéssel ellátva). Szerkesztőségünk úgy tudja, hogy a jelen bővítés a Határrendészetet érinti, úgynevezett schengeni autók kerülnek kiosztásra a Határrendészeti Igazgatóságokra, de pontosabb információkat későbbre ígért az ORFK.

A Határrendészetről kevesebbet hallani, mióta megszűnt a BM Határőrség a 2008. január 1-i Schengeni övezethez való csatlakozás kezdetével, melynek a jogutódja a Határrendészeti Igazgatóságok, kiknek örökölt feladata az ország határainak őrzése és a határforgalom ellenőrzése. Az új járművek is ezekben a jogkörökben fognak tevékenységet végezni, melyek a police.hu ismertetése szerint a következő:
„A Rendőrség határrendészeti szervei a külső határokon végrehajtják a határforgalom ellenőrzését, valamint a forgalom számára megnyitott határátkelőhelyek közötti területeken határőrizeti feladatokat látnak el. A feladatok végrehajtását a magasan képzett és folyamatos továbbképzéseken résztvevő állomány mellett a legmodernebb technikai berendezések segítik, hordozható- illetve gépjárműre szerelt mobil, vagy tornyokra telepített stabil hőkamerák, területvédelmi rendszerek, gépjárműkutató eszközök és berendezések. Az Európai Határőrizeti Rendszer (EUROSUR) részeként az Országos Rendőr-főkapitányságon egy Nemzeti Koordinációs Központ működik, amely napi 24 órában biztosítja a külső határok ellenőrzésével kapcsolatos koordinációs tevékenységet, és folyamatosan kapcsolatot tart az Európai Unió és a Schengeni övezethez tartozó országok hasonló központjaival.”

Civil viszonylatban főként a régebbi évjáratú autópark van szolgálatba helyezve a rendőrségnél, valamint utolsó bővítése szintén 2012-ben volt, ekkor 500 Skoda Fabia szürke színű ügyintézői autó került átadásra.

Jelenleg a 2012 év végén átadott 1250 db Opel Astra képezi a rendőrség fő járműállományát, melyeket nem lízingeltek, hanem saját tulajdonúak. Az átadást követően, mind motorikusan, mind helyigényben több panasz érkezett, hogy nehezen férnek el benne a szolgálatot teljesítők. A most megjelenő Skoda Octaviák mind Kombik, elképzelhető, hogy a meglévő visszajelzéseket figyelembe véve döntöttek a nagyobb típus mellett.

Az ORFK arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a járművek hamarosan átadásra kerülnek, így a közeljövőben már akár az utcákon is láthatjuk őket.

Facebook Hozzászólások