Ad
Ad
Ad
Átadások

Új rendőrségi helikopterek, immár a levegőben is láthatjuk őket

Az öt darab MD902 típusú helikopter a Készenléti Rendőrség Légirendészeti Szolgálatának flottáját erősíti.

A helikopterflotta – amely a rendőri egységek hatékony feladatellátását hivatott támogatni – 2017. január 26-án, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I. terminálján tartott ünnepi rendezvény alkalmával került a rendőrség kötelékébe.

 

A rendezvényen Papp Károly r. altábornagy, országos rendőrfőkapitány tartott ünnepi beszédet. Az átadóünnepségen részt vettek a társszervek, az együttműködő hatóságok, valamint a szerződéses partnercég képviselői. Az ünnepi beszédben elhangzott: a helikopterek valamennyi rendőri szakterület munkáját támogatják a jövőben. Feladatuk lesz a repülőterek, a nem nyilvános leszállóhelyek, a polgári légi járművek és a közlekedésben tevékenységet végző személyek ellenőrzése. A flotta lehetőséget teremtett a Mi-2-es gépek üzemeltetésből történő kivonására.

A helikopterek műszakilag teljes körűen felszereltek: a gépek hőkamerás kutató-felderítő és képtovábbító rendszerrel rendelkeznek, amely nagy mértékben támogatja a szolgálati feladatok sikeres végrehajtását, különös tekintettel az államhatár védelmére, az eltűnt személyek felkutatására. A Légirendészeti Szolgálat kötelékében most hadrendbe álló helikopterek ezen felül részt vesznek a közbiztoság fenntartásában, a vízi és közúti forgalom ellenőrzésében.

A szerződés fontos részét képezte az állomány külföldön történő átképzése és a gépek üzemeltetéséhez, karbantartásához szükséges szerszámkészlet és szolgáltatáscsomag biztosítása.

A helikopterek két, egyenként 720 LE-s gázturbinás hajtóművel és korszerű navigációs műszerrel rendelkeznek, faroklégcsavar híján zajszintjük alacsony, manőverezésük kiegyensúlyozott, kevésbé érzékeny a szélirányra. A személyzet terheléscsökkentését robotpilóta biztosítja, amely segítséget nyújt a rossz időjárási viszonyok esetén is. A kabin klimatizált, két fő személyzet és optimálisan hat fő utas befogadásra alkalmas. A repülés normál utazósebessége: 200-230 km/óra, időtartama körülbelül 2,5 óra. A technikai háttérnek és az állomány képzettségének köszönhetően a személyzet olyan információk birtokába kerülhet, amelyek hasznosak és hiánypótlók a földi egységek számára. A Légirendészeti Szolgálat központja a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, de rendelkeznek bázissal a Siófok-Kiliti repülőtéren, Barabáson és Bácsbokodon is.

A program zárásaként az MD902 típusú helikopter repülési tulajdonságai kerültek bemutatásra.

Fotók: Foxx, MTI, Rendőrség

Facebook Hozzászólások