Ad
Ad
Ad
Átadások

Milliárdos karácsonyi ajándék a Katasztrófavédelemnél

A hazai gyártású szereken túl, a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat első alkalommal kap új autókat, továbbá 1 magasból mentő és 1 felújított tűzoltójármű is debütált

Mint ismeretes, a Katasztrófavédelem célja, hogy korszerűsítse, egyesítse és modernizálja a tűzoltóautókat. Az újabb fejlesztéssel immár 13 év lett a hazánkban szolgálatot teljesítő tűzoltóautók átlagévkora.

A mostani alkalommal 11 darab hazai gyártású szer került átadásra, konkrétabban ez a Heros-Rába Aquadux-X4000-es gépjárműfecskendő.

Az új magyar szereket a következő településeken láthatjuk viszont: Budapest XI. és XVII. kerülete, Gyula, Heves, Hódmezővásárhely, Kisvárda, Mezőkövesd, Siklós, Székesfehérvár, Veszprém, Zalaegerszeg.

Magasból mentők terén ezúttal a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ gyarapodott az új szerrel. A jármű mentési magassága 32 méter. Típusát illetően Iveco-Magirus M32L-AS.

Az idei -vagy tán az elmúlt évek- újdonsága, hogy a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat számára autókat szereztek be. A Generali Biztosító Zrt. a kármegelőzést szolgáló társadalmi szerepvállalása során 100 millió forinttal támogatta a Katasztrófavédelmet. Ezeket a járműveket Ford Ranger XL 4×4 gépjárműből alakítottak ki, jó terepjáró képességük miatt bárhova képesek eljutni (ez hatalmas előny, hisz vannak olyan tűzoltóságok, ahol eddig nem volt/nincs terepjáró képességű személyautó, ezáltal komplikáltabban tudtak eljutni a nehezebb helyszínekre). Aki eddig csak a KMSZ, Műveleti Szolgálat kifejezést olvasta/hallotta a megjelenő hírekbe egy rövid magyarázat róluk: Olyan nagyobb kiterjedésű tüzeknél, baleseteknél veszi át az irányítást ahol nagyobb létszámban kell a tűzoltóknak beavatkozniuk. Emellett ők végzik el a tűzvizsgálati szemlét is. Az autóban az ehhez szükséges speciális eszközök is helyet kaptak már, mint pl. hőkamera, gázérzékelő, videókamera, ill. robbanásbiztos viágító eszközök. A következő megyékben vonulhatnak a tűzoltásvezetők az új autókkal: Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Hajdú-Bihar, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye.

Az utolsó Mercedes Rosenbauer TLF 1000-es felújított fecskendőt a Kovácsvágási Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesülethez került, evvel is segítve az önkéntesek munkáját, hogy közvetlen beavatkozási területükön élők nagyobb biztonságba lehessenek. (Napokon belül az Önkéntes Tűzoltóságok újabb felszereléseket fognak kapni, természetesen erről i beszámolunk)

A mai eszközök értéke meghaladja az 1,7 milliárd forintot.

Facebook Hozzászólások