Ad
Ad
Ad
Balesetek

Megbírságolták egy magáncég mentőautóját

Nem az Országos Mentőszolgálat mentőautóját bírságolták meg

A BorsOnline, majd a HVG.hu-is beszámolt az esetről, mely szerint egy szolgálatot teljesítő mentőtiszti autót bírságolt meg 25 ezer forintra Budapesten a közterület-felügyelet, mert mindössze 0,5 méterre állt meg a zebrától, az előírt 5 méter helyett.

Szerkesztőségünk megkereste az Országos Mentőszolgálatot. Tájékoztatásuk szerint, nem az ő mentőautójukkal történt az eset, hanem egy magán-mentőszolgálathoz tartozó autóval.

Bár a sajtóinformációk ellentmondásosak, hiszen tényleges sürgősségi ellátást végző mentőtiszti autó kocsi (MTK), csak az OMSZ kötelékében érhető el. A hatályos jogszabály alapján csak az Országos Mentőszolgálat végezhet mentést, a magáncégek rendezvénybiztosítást, betegszállítást, és orvosi ügyeleti feladatokat láthatnak el, ebből kifolyólag, a jelenlegi helyzetben megkérdőjelezhető az az állítás, hogy „sosem tudjuk, bent éppen milyen komoly beavatkozásra van szükség”. Ha valóban komoly beavatkozást igénylő beteg kér segítséget(104,112), akkor az állami mentőszolgálat(vagy együttműködő partnere) megfelelő szintű mentőegysége érkezik a helyszínre. (Úgy tudjuk, Magyarországon mindössze pár alternatív mentőszolgálat és alapítvány kötött együttműködési szerződést az Országos Mentőszolgálattal, így vehetnek részt mentésben.)

Az egészségügyi személyzet egyébként egy idős személyt látott el az otthonában, akit nem szállítottak kórházba. A büntetés mértéke 25ezer Ft, de a bírságoló cég dönthet a méltányosság mellett is, hogy eltekint a helyzetre való tekintettel a bírságtól.

A XIII. kerületi közterület-felügyeletet későbbre ígért tájékoztatást a BorsOnline megkeresésére, így bővebb információ egyelőre nem áll rendelkezésre.

Facebook Hozzászólások