Ad
Ad
Ad
Átadások

Átadták az új mentőállomást Balatonakarattyán

A balatonkenesei önkormányzat támogatásának köszönhetően az Országos Mentőszolgálat  fejlesztési programjának újabb lépéseként  Balatonakarattyán új mentőállomás átadására kerül sor. Az eddig csak a nyári szezonban működő „mentési pont” a 10 millió forintos támogatásnak köszönhetően felújításon ment át, valamint a területen egy garázs is kialakításra került,  lehetővé téve, hogy az épület immár mentőállomásként, egész évben üzemelhessen.  Igazodva a szükségletekhez és az ellátandó terület elhelyezkedéséhez, az új állomásra a balatonfűzfői mentőállomás költözött át, ahol a bajtársak a kor színvonalának megfelelő környezetben végzik munkájukat.

A mentőállomás–hálózat folyamatos bővítése, a járműpark és az ellátási lehetőségek fejlesztése a 15 percen belüli helyszínre érkezés minél nagyobb mértékű javulását és az ellátási színvonal emelését szolgálják.

Az eseményen részt vett, Dr. Beneda Attila, egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár aki kiemelte, hogy a kormányzati cél az, hogy az ország kilencven százalékában a riasztástól számított 15 percen belül kiérjen a mentő. Ennek érdekében országszerte huszonkét mentőállomást építenek és hatvanat újítanak fel. Szerdán helyezték el két másik dunántúli településen, Abán és Veszprémvarsányban egy-egy új mentőállomás alapkövét.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, az elmúlt hónapokban 120 új mentőautó érkezett a mentőszolgálathoz, ezeket két éven belül 170 követi majd.

Kontrát Károly, a térség fideszes országgyűlési képviselője hangsúlyozta, hogy az új mentőállomás tíz település 26 ezer állandó lakosának és az itt üdülőknek nyújt biztonságot.

Dr. Burány Béla, az Országos Mentőszolgálat megbízott főigazgatója feladataikról szólva elmondta, céljuk, hogy baj esetén professzionális mentésszervezéssel és helyszíni mentéssel segítsenek a bajba jutottakon. Hozzátette, a kölcsönös összefogás példája a balatonakarattyai mentőállomás létrehozása.

 

Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács elnöke ehhez hozzáfűzte, hogy a biztonságérzethez a fokozott rendőri jelenlét mellett az egészségügyi ellátás minősége is hozzátartozik. Az új mentőállomás nemcsak Balatonakarattya és Balatonkenese lakóit látja el, hanem térségi feladatot is betölt, és hozzájárul ahhoz, hogy a Balaton lehessen Európa legbiztonságosabb tava.

 

Onódi Lívia, a mentőszolgálat közép-dunántúli orvos-igazgatója elmondta, hogy egy kiemelt mentőegység tízfős személyzettel egész évben, a nap 24 órájában látja el a mentési feladatokat Balatonakarattyán. Rajtuk kívül a nyári időszakban 12 órában egy további kiemelt mentőegység is rendelkezésre áll.

Az új állomáson egy mentőgépkocsi 10 fővel lát el 24 órás szolgálatot, nyáron viszont megerősített szolgálatot látnak el 2 autóval és 15 fővel, mellyel növelik a környéken tartózkodok biztonságát.

Facebook Hozzászólások