Ad
Ad
Ad
Átadások

Új magasból mentők és KML járművek a katasztrófavédelemnél

2014 technikai fejlesztésének zárásaként mintegy 2,5 milliárd Ft értékben új tűzoltó- és egyéb speciális gépjárműveket adott át az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épülete előtt BudapestenÜnnepélyes keretek között 5 darab új Magirus M42 L típusú 42 méteres magasból mentőszer fog szolgálatot ellátni a fővárosban a III., XIX., és a XXI. Kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságokon, továbbá Székesfehérvárra és Érdre kerül 1-1 jármű.

Hazánkban jelenleg 83 magasból mentő gépjármű áll készenlétben, melyek 40% Magirus gyártmányú, 30 és 37 méter mentési magassággal. A statisztikákból az is kiderül, hogy az országban Budapesten van szükség a legtöbbször magasból mentő szerre, mivel itt található meg a középmagas és magas épületeinek meghatározó többsége.

Az új magasból mentő szereken túl, két használt emelőkosaras jármű is új szolgálati helyre kerül, ezek azoktól a katasztrófavédelmi igazgatóságtoktól kerültek átcsoportosításra, ahova most új jármű kerül. A Renault 24L Bronto Skylift F42 RLX típusú Bács-Kiskun megyei Bajára, míg a Renault Premium emelőkosaras jármű a Békés megyei Gyulára kerül, az ottani magas épületek miatt és a térségbeli ellátogatottsága miatt.

A Katasztrófavédelmi Mobil Laboratórium járművei 2012-ben, új, homogén felépítménnyel kerültek rendszerbe. „Nagyon gyorsan képes, hitelesen beazonosítani, levegőben, folyadékban, szárazanyagban jelenlevő veszélyt. Legyen szó nukleáris veszélyről, vegyi balesetről, veszélyes anyagról. Mindezt azonnal tudja a számítógépes programmal prognosztizálni” – ismertette Bakondi György az OKF főigazgatója beszédében.

A ma átadott 6 KML járművel, evvel megvalósult az ország teljes lefedettsége, így a következő megyei Igazgatóságok vehették át a járművet: Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Komárom-Esztergom, Vas és a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Magirus M42 L típusú jármű műszaki jellemzői:

Működési magassága 42 méter (akár 14 emeletes épületnél is használható)
Iveco AD 190T 4l típusú 320 KW-os motor
Össztömege 18 tonna, alváza kéttengelyes
Kitolt létrával létrahíd üzemben 20,5 méter távolságot képes áthidalni, egyszerre 12 ember tartózkodhat a létraszerkeszeten
A jármű rendelkezik egy számítógép által vezérelt stabilitási programmal, ami a működés közbeni kilengést csökkenti
A létraszerkezet automatikusan visszaállítható a tárolási helyzetbe
A létrakészlet memória funkcióval van ellátva, így a két pont között beállított mozgássorozatot automatikusan megismétli, emberi beavatkozás nélkül
Szintező rendszere tíz fokos talajferdeséget is képes kiegyenlíteni
Daru üzemmódban négy tonna teher emelésére alkalmas
A mentőkosár három fő befogadására alkallmas
A jármű vízágyúja elektromos vezérlésű, a kezelőállásokból távirányítással kezelhető, 10 bar nyomás mellett 2500 liter/perc teljesítménnyel
Áramfejlesztője 7 kW teljesítményű.
Land Rover Defender műszaki jellemzői:

Hengerűrtartalom: 2495 ccm
Hengerek száma: 5
Maximális teljesítmény: 120 LE
Gyártó: Respirátor Zrt./ Gamma Zrt.

Facebook Hozzászólások