Ad
Ad
Ad
Átadások

Új autók a BVoP-nél

Öt új rabszállító-gépjárművet kapott a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, melyekkel a legrégebbi, legrosszabb állapotban levő járműveket cserélik le. Ezáltal biztonságosabban, hatékonyabban tudják szállítani a fogvatartottakat. A járművek Renault alvázra épültek és a Tornádó-International Kft. végezte el a felépítmény létrehozását.

A járműveket még hétfőn Tasnádi László rendészeti államtitkár a szervezet központi anyagellátó raktárában Budapesten adta át, ahol hangsúlyozta, hogy a büntetés-végrehajtás (bv) szerepe 2010 óta felértékelődött. „A bv technikai fejlesztése is aktuális. Ez sok területen fog megtörténni. Igénybe fogjuk venni a jelen kor minden egyes lehetőségét, így az intézeten kívüli külmunkánál az elektronikus, a házi őrizetben már bevált személyvédő rendszereket, s egyebeket” – fogalmazott az államtitkár.

A rabszállító kocsik darabonként közel 50 millió forintba kerültek. Környezetkímélő Euro 6-os motor hajtja őket, az utasteret pedig LED lámpák világítják meg. „Az öt új rabszállító rendszerbe állításával a legrosszabb műszaki állapotú gépjárműveket selejtezzük le, így az átlagéletkor tizenhárom év alá csökken, miközben a szállítókapacitás 9 százalékkal, 810 főről 908 főre nő. Az új buszok műszakilag is megújulást hoznak a bv-szervezetbe, hiszen a gépjárművek egy időben 42-42 fő fogvatartott szállítását képesek megoldani” – emelte ki Bárándi Gyula, a BVOP műszaki és ellátási főosztályvezetője.

A járműben megoldódott a mozgáskorlátozottak külön szállítása is, valamint úgynevezett elkülönítő résszel is rendelkezik, így akár aki nem szállítható több személlyel külön térben szállítható egyidőben. Tovább fokozza a biztonságot, hogy az „utastér” kamerákkal lett ellátva amit mind valós időben figyelhet a személyzet, valamint 30 napig a rendszer ezeket tárolja is. A személyzet komfortja tovább nőtt még, hogy egy hűtőszekrény is elhelyezésre került nekik,mely az egész napos szállításoknál nagy segítség, továbbá beszerelésre került a klíma is, valamint tolatóradar és tolatókamera segíti a gépjárművezető munkáját.

Az autók a fővárosi, a pécsi, a kaposvári, a nyíregyházi és a szegedi börtön munkáját segítik. Decemberig újabb három járművet állítanak szolgálatba.

Facebook Hozzászólások