Ad
Ad
Ad
Hírek

Ott voltunk! Beszámoló a hétfői katasztrófagyakorlatról

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és a MÁV Zrt. 2013. október 21-én látványos katasztrófa-felszámolási együttműködési gyakorlatot tartott.

A gyakorlat során a két szervezet azt szemléltette, hogyan hangolják össze tevékenységüket egy mindkettőjüket érintő beavatkozásnál.

A feltételezés szerint, egy mikrobusz szabálytalanul a sínekre hajtott, összeütközött az arra közlekedő személyvonattal, amely kisiklott, majd nekicsapódott a szomszédos sínpáron veszteglő tartályvagon töltőcsonkjának. A sósavat tartalmazó vagon csonkja letört, és a veszélyes anyag kiáramlott a környezetbe. Mind a vonaton, mind a mikrobuszban utazó személyek megsérültek.

 

A gyakorlat előtt tartott sajtótájékoztatón Kossa György tű. dandártábornok, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos iparbiztonsági főfelügyelője elmondta, 2012-ben vasúton több mint huszonötmillió, közúton közel húszmillió, légi és vízi úton pedig külön-külön hat-nyolc millió tonna veszélyes anyagot szállítottak Magyarországon. Mint az a számadatokból látszik, „olyan terhelésnek vannak kitéve az infrastruktúráink, ahol bármikor bekövetkezhet olyan nem kívánatos esemény, amely az élőszervezetre, vagy a közlekedésben résztvevőkre, valamilyen hatással bír.” Ezért a kataszrófavédelem kiemelt feladatának tartja a balesetmegelőzést, a kivédhetetlen veszélyhelyzetetekre pedig az ilyen és ehhez hasonló gyakorlatokkal kívánnak felkészülni.

Jäger János a MÁV Zrt. területi vasútbiztonság vezetője hozzátette, a gyakorlaton szimulált eseményhez hasonló balesetek gyakran megtörténnek, de megelőzni nem tudják. Ugyanakkor a katasztrófavédelemmel, a mentőszolgálattal, és a rendőrséggel, közösen fel tudnak készülni az ilyen esetek elhárítására, hogy a mentés minél szakszerűbb legyen és minél előbb befejeződjön.

Facebook Hozzászólások