Ad
Ad
Ad
Hírek

Mentőfelvonulással vette kezdetét a mentők napja

Nem csak a Madarak és Fák napját ünnepelhettük 2014 május 10-én. 1991 óta május 10 a Mentők Napja Magyarországon.Mint ahogy az előző években, is idén is mentési bemutatókkal, konferenciákkal és díjátadókkal ünnepelték születésnapjukat a mentők. Idén is kitüntetés- átadási ünnepségre került sor, melynek során a legkiválóbb mentőorvosok, mentőtisztek, mentőápolók, mentőgépkocsi vezetők, mentésirányítók vehettek át miniszteri és főigazgatói elismeréseket. Idén a Magyar Oxyológiai Társaság által alapított, Novák János-díjat Dr. Tarr Sarolta, a BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Traumatológiai Osztályának orvosa, az Égési Centrum részlegvezető főorvosa kapta. Ez úton is gratulálunk neki!

Az idei Mentők Napja nem csak a mentőszolgálat születésnapja volt. Európában elsőként, és egyedülálló módon, 1954-ben, 60 évvel ezelőtt indult el Budapesten, az első orvossal a fedélzetén szolgálatot teljesítő, rohamkocsi. 1999-től pedig elindult a gyermek-rohamkocsi, mely gyermekgyógyász szakorvossal, valamint gyermek méretű felszerelésekkel segít az apró betegeken. A rendezvénysorozat látványos mentőautó-felvonulással indult a délelőtti órákban.

A konvoj a Mohács utcai Bázis Mentőállomástól indult, és a Szobi utca, Markó utca, Hősök tere útvonalon érkezett a Danubius Hotel Arénához. A Szobi utca fontos helyszín a rohamkocsik számára, ugyanis itt található a 2000-es évek elején megszűnt Mentőkórház, ahonnan az első rohamkocsi indult. Akkor még a rohamkocsin szolgálatot teljesítő orvos, két riasztás között a kórházban segédkezett. Csak később került át a rohamkocsi a konvoj következő fontos állomásához, a Markó utcába.

Facebook Hozzászólások