Ad
Ad
Ad
Balesetek

Mégsem elég hangos a sziréna?

Egy mentőautó ütközött egy személyautóval Budapesten


A Bp-i Autósok közössége számolt be a balesetről, mely szerint Budapesten a X. kerületi Maglódi úton egy mentőautó karambolozott egy személyautóval.

Ez a baleset pont azért kiváló szemléltetés, mert a napokban az index.hu cikke körbejárta azt a témát, hogy túl hangos a mentők szirénája. (Ugyan nem értjük, miért csak a mentő van kiemelve/zavar embereket – a szerk).

Ennek kapcsán hadd térjünk ki az előzmények ismeretében, kicsit kiegészítve:

A nehezményezés főként a belvárosi részt érintheti, ahol néhány embert az zavarja a legjobban, hogy  valamelyik embertársához sietnek szirénázva segítséget nyújtani. A kérdés az, hogy miért nem elég csak fényjelzéssel (közismert szóhasználattal: kéklámpával) közlekedni. A kresz külön kitér a megkülönböztett fény- és hangjelzést használó járművekre. Erre hadd ismertessünk 2 fontos szempontot is. Jogi oldalról a válasz méltán egyszerű, ugyanis a kresz kimondja, hogy az minősül csak megkülönböztett jelzésnek, amelykor egyidőben működik a kék fényjelzés, valamint a hangjelzés is. Ergo, ha csak a “kéklámpa” megy, nem minősül megkülönböztett jelzésnek. Ebből addódik a második szempont: ha nem ment a hangjelzés, és balesetezne a (pl.) mentő, kapsából a mentősofőrt vétkesnek mondanák. Másodfelől nem csak a beteg és személyzet biztonságát szolgálja a sziréna, hanem az arra közlekedőkét is, hogy nagyobb eséllyel időben észlelni tudja a szirénázó autót.

Az Országos Mentőszolgált elárulta, hogy a hangjelzés hangerősségének 103 és 120 decibel közötti értéknek kell lennie. Az újabb fajta mentőautók 109,1 decibel hangerősségüek, evvel bőven a maximum alatt vannak.  Az OMSZ teljes reagálása az alábbi videóban megtekinthető:

Mi pedig az alábbi videóval egy tűzoltóautóval kívánjuk megmutatni, hogy egy autóban ülve mennyire halkabban lehet hallani a szirénát. (Kikapcsolt rádió, felhúzott ablakok, 13 éves autó hangszigetelő minőségével, kb. 20-50 méterre a közeledő autótól)

Végül kedves hőbölgő emberek! Komolyan ez a legnagyobb baj? A repülők sokkal hangosabb -sűrűbben hallható- zaja nem baj? A villamos nyikorgása, “csilingelése”, üvöltő autórádiók és hasonló értelmetlenebb hanghatások nem okoznak gondot? Ha majd épp Ti tárcsázzátok a segélyhívót, vagy hozzátok kérnek segítséget, a mentésirányítónak ne felejtsétek mondani, hogy elég kéklámpával menni, nem kell sietni, hogy a hozzátok hasonló gondolkodású embereket nehogy megzavarja!
 

Facebook Hozzászólások