Ad
Ad
Ad
Átadások

Magyar fejlesztésű könnyű-páncélvédettségű harcjárműveket mutattak be Budapesten

Honvédségi, katasztrófavédelmi, határőrizeti, terrorelhárítási és rendőri feladatokra is alkalmas, magyar fejlesztésű könnyű-páncélvédettségű harcjárműveit mutatta be a Gamma Műszaki Zrt. és a Magyar Védelmiipari Szövetség

Zsitnyányi Attila, a szövetség elnöke, aki egyben a Gamma Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: csaknem negyven éve nem fejlesztettek ki Magyarországon könnyű-páncélvédettségű harcjárművet. A szervezet elnöke reméli, hogy ezek megjelenése a magyar védelmi ipar új fejezetét nyithatja meg.

A szövetség és a magyar védelmi ipar meghatározó cége, a Gamma Zrt. célja egy „terepjáró, ballisztikai védelemmel ellátható, többcélú járműcsalád fejlesztése”, amely megfelel a NATO alkalmazási elveinek és a Magyar Honvédség igényeinek is. Ennek keretében szerdán egy négykerék-meghajtású beteg-, illetve sérültszállító, valamint egy hatkerék-meghajtású bázisjármű kész változatait mutatták be. Ezek mellett egy másik újabb – de még nem teljesen kész – fejlesztésüket is ajánlották a hazai védelmi szervek szakembereinek: egy speciális, szintén hazai fejlesztésű radarral is felszerelt járművet, amely egyebek mellett a határőrizetben jelenthet segítséget.

Budapest, 2015. október 14.
RDO 3932 Komondor harcjármû a ballisztikai védelemmel ellátható jármûcsalád bemutatóján a Gamma Mûszaki Zrt. budapesti telephelyén 2015. október 14-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A két harcjárműről Zsitnyányi Attila elmondta: az elmúlt négy évben kilencven magyarországi cég több mint 280 dolgozója (köztük 79 mérnök) közreműködésével készültek el a prototípusok. A négykerék-meghajtású járművet szerdán sebesültszállítóként mutatták be a szakembereknek, annak 2012-ben kifejlesztett elődjét a Paksi Atomerőmű vette meg.

Budapest, 2015. október 14.
RDO 3921 AMB Komondor típusú harcjármû a ballisztikai védelemmel ellátható jármûcsalád bemutatóján a Gamma Mûszaki Zrt. budapesti telephelyén 2015. október 14-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A másik, hatkerekű járműről szólva a Gamma vezérigazgatója kiemelte: Kialakításának és a hozzá kidolgozott univerzális cserefelépítménynek köszönhetően ez vegyvédelmi, katasztrófavédelmi, de katonai – köztük missziós – feladatokra is alkalmas. Műszaki mentőegységgel, úgynevezett vegetációs tűzoltó-felépítménnyel, sebesültszállítóval, hókotróval is fel lehet szerelni. Bármilyen terepen képes mozogni, téli időjárási körülmények között is. A járművet tíz tonnáig lehet terhelni, ezen kívül akár negyven tonnát is el tud vontatni, és kialakításából adódóan a bent ülők speciális védettségben vannak – mondta a Gamma vezérigazgatója.

(Illustráció!)

Kiemelte: a magyar fejlesztésű könnyű-páncélvédettségű harcjárművek gyártásának szakmai, gazdasági, politikai előnyei is vannak. Erősíti például a hazai mérnöki, hadimérnöki szaktudást, hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb mozgósítható eszközparkkal rendelkezzen a Magyar Honvédség az ország védelmi feladatainak ellátására, segíti munkahelyek megtartását és bővítését, továbbá adóbevételeket generál.

Facebook Hozzászólások