Ad
Ad
Ad
Hírek

Készenlétben Augusztus 20-án

Speciális mentési tervekkel készülnek a biztonságért felelős szervek

Mint minden évben, most is a legfontosabb a programokon résztvevők biztonsága. Az ezért felelős Operatív Törzs – melyben többek között az OKF, az ORFK, a mentőszolgálat és a meteorológiai szolgálat is képviselteti magát – augusztus 20-án reggel 7 órakor kezdi, majd az este 9 órakor kezdődő tűzijáték utáni mentesítési munkálatok befejeztével zárja munkáját. Az Operatív Törzs fél óránként elemzi az időjárási helyzetet, jelentéseket. A nap folyamán az Operatív Törzs vezetője, Kun Szabó István bármikor dönthet az egyes programok kezdési időpontjainak módosításáról.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta: az OKF számára a tűzijáték biztosítása nem új feladat, s mivel a korábbi években is volt már kilövési helyszín a Gellért-hegy, ebben is van tapasztalatuk. A hegyen az esetlegesen visszahulló tűzijáték-maradványok okozhatnak problémát. Ezért itt a tűzoltók már augusztus 20-án délelőtt locsolni fognak, s a tűzijáték idején is készenlétben lesznek a helyszínen.

 

Az OKF esti közleménye szerint tűzoltói beavatkozás nélkül zajlott le az augusztus 20-i tűzijáték Budapesten. Az este kilenc órakor kezdődött tűzijátékot száz tűzoltó – köztük négy búvár – biztosította huszonhárom tűzoltógépjárművel, a Szent Flórián tűzoltóhajóval, valamint három tűzoltó rohamcsónakkal.

Államalapító Szent István ünnepén augusztus 20-án a budapesti laktanyákban is a szokásosnál harmincnéggyel többen teljesítettek szolgálatot. Az idén a korábbi évekhez képest más helyszínekről – a Gellért-hegyen a Szabadság-szobortól és a Citadella sétányról, a Szabadság hídról, a Lánchídról és két dunai pontonról lőttek fel a pirotechnikai eszközöket. A hatezerötszáz-húsz bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen a fővárosi tűzoltók biztosították.

Az OKF biztosítási terve szerint összesen száz ember, 19 gépjárművel, a Dunán 3 mentőhajóval és egy tűzoltóhajóval gondoskodik a központi programsorozat biztonságáról – fejtette ki Bérczi László.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR-igazgatója elmondta: részletes mentési tervben rögzítették, hogy aznap melyik időszakban, hol és milyen egységek látják el a fővárosi programok egészségügyi biztosítását. E szerint 34 plusz mentőegységet állítanak szolgálatba: 26 kint lesz a különböző helyszíneken, 8 mentőegység pedig a közeli mentőállomásokon lesz tartalékban. (A plusz autók vidékről lettek a fővárosba vezényelve, szinte valamennyi megyéből ez 1 autó elvonását jelenti – a szerk.)

 

A mentőszolgálat tömeges baleseti egységekkel is készül. A felszereléshez tartozik egy percek alatt bárhol felállítható tömeges baleseti sátor, amely szükség esetén ellátóhelyként működhet.

Győrfi Pál elmondta továbbá, hogy nem csak a helyszíneken lesznek készenlétben, augusztus 20-án a mentőszolgálatnál egy külön mentési-irányítási központ is működni fog. A kommunikációs igazgató az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondta: az ünnepi rendezvényeken jellemzően, rosszullétek, ájulások, leesések miatt szokták a mentők segítségét kérni.

Facebook Hozzászólások