Ad
Ad
Ad
Beszerzések

Januárban indulnak a mentőorvosi kocsik

Bővülő létszámmal és új autókal indítja az újévet az OMSZ

Mint ismeretes az OMSZ új Mentőorvosi (tiszti) kocsikra írt ki közbeszerzést, melyek sikeresen megtörténtek.

Több híresztelés is olvasható/hallható volt, mely szerint új mentési rendszer lép emiatt életbe, többek között pl. megszűnnek a rohamkocsik. Győrfi Pál az OMSZ szóvívője érdeklődésünekre elmondta, az idén 61 éves rohamkocsi szolgálat az Országos Mentőszolgálat fontos értéke, megszüntetését nem tervezik. A TIOP 2.2.1. projekt keretében megvalósult fejlesztések részeként 22 új mentőorvosi-mentőtiszti kocsit (MOK) állhat szolgálatba, melyek plusz mentőegységek, működtetésükhöz személyzetet is bővítik. A kocsik összkerékhajtású Suzuki S-Cross 1,6 D típusú, belső terükben a feladathoz átalakított járművek.

Kimelte továbbá, hogy a MOK egységük (partner szervezetekkel egybevéve – a szerk- Budapesten, Balatonfüreden, valamint gyermek-MOK tekintetében Győrben, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Budapesten és nyáron Balatonlellén, már sok éve működnek ilyen egységek, ezekből a kellő  és szükséges tapasztalatot levonták.

Januártól minden megyében fog ellátni szolgálatot 1 új MOK, melyet plusz egységként terveznek bővülő létszámmal. Hozzátették ugyanakkor, hogy a mentési rendszerbe illesztésük a helyi szükségletekhez igazodva valósul meg, állomáshelyükről, a kocsipark esetleges átszervezéséről a regionális vezetők döntenek.

A MOK irányításának egyik leggyakoribb módszere  az ún. randevú-elv: a feladatok többségét az OMSZ alacsonyabb szintű mentőegységei látják el, indokolt esetben e mentőegységekkel találkozik („randevúzik”) a MOK, pl. kiemelt szaktudást igénylő ellátások biztosítása, vagy az egyéb mentőegységek ellátási problémáinak elhárítása céljából. E feladatok egy részében a helyszíni orvosi, mentőtiszti szintű beavatkozások után, a kórházba szállítás során a betegnek már nincs szüksége további mentőorvosi felügyeletre, így a MOK gyorsabban felszabadul (és ismételten bevethető), mint ha a szállítást is kötelezően végigkísérné az orvos vagy mentőtiszt – ismertette az Országos Mentőszolgálat.

Facebook Hozzászólások