Illusztráció! Fotó: Foxx

Az akut, súlyos betegekhez változatlanul gyors segítség fog érkezni

Máté Gábor, az OMSZ új igazgatója elmondta a Népszabadságnak, hogy "leszámolnak a 15 perc alatti helyszínre kiérkezés dogmájával. Úgy véli, a mentősök egyik legnagyobb vizsgája lehet, hogy sikerül-e megértetni a lakossággal ezt a paradigmaváltást."

Mint ismertette, nem a súlyos, akut betegellátáshoz érkező egység idelyéből vonják kérdőre a 15 perces megérkezést, hanem egy pl. bokaduzzadt sérült esetében fordulhat elő, hogy később ér ki a mentőszolgálat, hiszen a cél, hogy a súlyos betegekhez érjen ki mihamarabb a segítség.

"Csak a tavalyi évben több mint egymillió feladatot láttunk el. Ha valakinek otthon maga alá fordult a bokája, ahhoz miért kéne 15 percen belül mentőt küldeni? Elég, ha felpolcolja, borogatja, és megyünk, amint tudunk"

Elmondta azt is, hogy a mentésirányításban új kikérdezési protokol lép életbe, továbbá a mentésirányító dönthet, hogy valóban szükséges-e egy mentőegységet kiküldeni, joguk le közölni a telefonálóval, hogy ez nem a mentők feladatköréhez tartozik és nem mennek ki. A cél, hogy a fölösleges, túlzott hívásokat szűrjék, evvel erőt spórolhatnak és a valóban szükséges esetekhez még hamarabb érhetnek ki.