Renault magasból mentő (Zanócz István tű. alezredes)

Bővült a gyulai hivatásos tűzoltó-parancsnokság gépjárműparkja: egy szélesebb taktikai alkalmazhatóságot biztosító magasból mentő szer is a lakosság biztonságát szolgálja. Az állomány a speciális jármű rendszerbe állítása előtt a kezeléssel kapcsolatos összes ismeretanyagot elsajátítja.


A Renault Premium 420.26 S 6X2 típusú gépjármű emelőkosara negyvenkét méteres magasságba is képes emelkedni, jelentősen növeli a térségben élők biztonságát. Középmagas és magas épületekben keletkező tüzek esetén a kiürítés időigényes, életek és vagyontárgyak mentése az elsődleges, a tűzoltásnak pedig ezzel párhuzamosan gyorsnak és hatékonynak kell lennie. Az ilyen típusú épületek megközelítése sem egyszerű. A terepadottságok, a házak környezete mind-mind befolyásolja a magasból mentő alkalmazását és a felvonulási terület megközelítését.

 

Reanult magasból mentő szer (Fotó: Zanócz István tű. alezredes)

 

A gépjármű használatának elméleti ismeretanyagát a tűzoltók a Katasztrófavédelmi Oktatási Központban sajátították el, jelenleg a gyakorlati tapasztalatok megszerzésén van a hangsúly. A jármű kezelésénél fontos a felállítási hely megfelelő kiválasztása, a talpalásnál tekintettel kell lenni a talajviszonyokra. Az emelőkosár szabályos és biztonságos mozgatása is felkészültséget, precizitást igényel. A képzésen ismét szóba került minden munkavédelmi előírás, emellett felhívták a beavatkozók figyelmét a védőfelszerelések szabályos használatára is. Miután a beavatkozók eredményes gyakorlati vizsgát tesznek, a jármű rendszerbe állhat.

 Zanócz István tű. alezredes felvételei: