Heros tűzoltóautók

Az új típusú gépjárműfecskendő mellett új tűzoltóhajó, több száz új vízszállító üzembeállítása is szóba került

Még Június elején Hrabovszky Pál tűzoltó ezredes, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság műszaki főosztályának vezetője egy értekezleten számolt be róla, hogy milliárdos fejlesztési lehetőségek állnak a katasztrófavédelem rendelkezésére, melynek során több technikai fejlesztés is lesz -cikkünk megjelenéséig van ami ebből megvalósult már - a szerk.-

Az idei évre 2,8 milliárd forintot fordítanak technikai eszközök beszerzésére. Első körben 7 darab új Heros Aquadux-X 3000 típusú tűzoltógépjárművet adtak át, majd beszerzésre került a Rába prototípusa is, mely már szolgálatba is állt Békéscsabán.

A békéscsabai Rába tűzoltóautó
(A békéscsabai Rába tűzoltóautó, Fotó: Szelezsán Tamás)

 

Újdonságként szolgál, hogy egy új 1500 literes városi felépítményű fecskendő terveit is elfogja készíteni. (A Heros elsőként a HEROS ICTUS típusú fecskendőket szánta a szűk belvárosi utcákra, melyből több is szolgálatban van a fővárosi tűzoltóknál, azonban nem a legsikeresebb kivitelezés lett az Rosenbauer által gyártott 1000-es fecskendőkhöz képest, ugyanis a személyzetéi tér túl szűk lett.)

Heros Ictus
(Heros Ictus, Fotó: Foxx)

Jövőbeli tervek között pedig az alábbiak szerepelnek:

  • 122 db 4000 literes fecskendő (feltételezhetően ezek már a HEROS AQUADUX X 4000 RÁBA típusú autók lesznek)
  • 54 db 10 ezer literes vízszállító
  • KML járművek
  • ADN hajó