Illusztráció!

Az eset még tavaly történt Mezőkövesden, nem történt balesetveszély

2014.augusztus 26-án este érkezett a jelzés, mely szerint Tiszadorogmárián ég egy pálinkafőző üzem, valamint a környező házakat veszélyezteti. A helyzetet tetézte, hogy a házak nádfedelesek, vagyis elég, hogy a hőhatás elérje, a tűz máris továbbterjedt, így az idő sürgette a tűzoltókat.

A tűzoltók konvojban vonultak, amikor egy vasútátkelőhöz értek, mely tilos jelzést mutatott. Az első 2 egység átért, azonban a 3. autónál a mozdonyvezetője vészfékezett, mert úgy vélte elromlott a fényjelző készülék. Hozzátették, vészhelyzet nem alakult ki az eset miatt.

A Blikk-nek mesélt az érintett tűzoltó aki a következőket mondta el: "A mi egységünkkel történt az eset, de meggyőződésem, hogy ha még egyszer megtörténne ugyanez, akkor sem cselekednénk másképp. Egy tűzesetnél nem csak minden perc, minden másodperc számít. Ha a tilos jelzés ellenére át is robogtunk a síneken, meggyőződtünk róla, hogy azt még biztonságos körülmények között megtehetjük"

Egyébként a tűzoltóság és a tűz helyszíne mintegy 33km távolságban volt, hosszabb vonulási idő a táv megtétele ezekkel a teherautókkal. Ha a tűzoltók megálltak volna a sínek előtt és kivárták volna a szabad jelzést hosszú percekkel később érkezett volna segítséget. (Nem ritka, hogy egy átjáróban akár 10-15 percig is tilos jelzés van).

A kérdés, arányos ekkora ügyet csinálni egy munkáját végző, másokon minél gyorsabban segíteni igyekvő tűzoltó döntésén, miközben sem baleset, sem veszélyhelyzet nem állt fent? A civil autósokat miért nem sújtják ilyen látványos szankciókkal amikor akadályozzák a megkülönböztetett jelzést használó autók haladását?