Ad
Ad
Ad
Átadások

Immár csak több hajtóműves helikopterek a Légimentőknél

Mint ismeretes a Magyar Légimentők szentesi és debreceni bázisan egyhajtóműves mentőhelikopterek láttak el szolgálatot, ezeknek a cseréje ma megtörtént.Az Országos Mentőszolgálat szentesi és debreceni bázisán szolgálatot teljesítő, egyhajtóműves mentőhelikoptereit az előírásoknak mindenben megfelelő gépek váltották ki. Mint ismeretes, a magyarországi légimentő flotta két gépének mentési engedélye az új előírások szerint 2014 októberében lejár, ezért az Országos Mentőszolgálat által alapított Magyar Légimentő Kft. közbeszerzési eljárást indított a gépek pótlására. A sikeres tender eredményeképpen, a magyar légimentésben használt többi helikopterhez hasonlóan, ezen a két helyen is az osztrák Helikopter Air Transport GmbH-tól bérelt (melyre 201-ig van szerződés), legkorszerűbb EC135 típusú mentőhelikopterek állnak szolgálatba, így a légimentés folyamatossága valamennyi bázison biztosított változatlanul.

Az új helikoptereket Budaörsön adták át, ahol Gorove László kiemelte, hogy minden gép két hajtóművel rendelkezik, de meghibásodásuk esetén egy hajtóművel is képesek a feladat végrehajtására.     A két utolsó, a szentesi és a debreceni bázis légi járműveinek cseréjével teljessé vált a gépállomány korszerűsítése, ezzel Magyarország megfelel az unióban október 29-tól életbe lépő szabályozásnak. A váltás nélkül az érintett mentőhelikopterek – amelyeket még a pápa 1991-es magyarországi látogatásakor vásárolt az OMSZ – már nem repülhettek volna lakott terület fölött.

A balatonfüredi, budaörsi, sármelléki, pécsi, szentesi, miskolci és debreceni bázisról felszálló hét helikopter évente 2500 mentési feladatot lát el – mondta az igazgató.

(Forrás: OMSZ, MTI)

 

Köszönjük a fotókat Tézsla Mihálynak!

Facebook Hozzászólások