Ad
Ad
Ad
Hírek

Hova kerülnek a leselejtezett mentőautók?

A régi, leselejtezett mentőautók nem csak a civil tulajdonosoknál találhatóak meg, a határon túl tovább teljesítenek szolgálatot mentőautókéntAz elmúlt időszakban több száz mentőautó került leselejtezésre, melyeket az újonnan beszerzett autók váltottak fel. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ezeket a mentőautókat már nem használhatja a mentésben. Számos példány futott túl 1 millió kilométeren (érdekesség, hogy a Nysak 120ezer km után kerültek cserére) komolyabb szervizelés nélkül.

A jelenleg hatályos mentési rendelet értelmében a járművek 13 éves korukig állhatnak szolgálatban, betegszállításban pedig 15 év megengedett a felső határ, bár a Toyoták jóval többet is elmennének. Átlagosan elmondható, hogy közel 1 millió kilométert fut az OMSZ munkájában az autó, ezt követően pedig talán még egyszer ennyi futásteljesítmény várható az autóktól akár a fejlődő országokban mentőautóként, akár itthon civil tulajdonban használt autóként.

Az OMSZ utoljára 2013-ban árverésre kínált 53 mentőautót, valamint alkatrészeket nettó 26800000 Ft értékben, az alábbiak szerint:

Természetesen ezekről az autókról leszerelésre került minden mentéstechnikai eszköz, sziréna, kéklámpa. A járművek között megtalálható működőképes, valamint szervizelést igénylő autó is.

Például egy Pécsett szolgálatot teljesített Toyota 409.977 km-el szinte tökéletes állapotban került árverésre, ugyanakkor megtalálható volt a másik véglet, mely komoly javításra szorul és közel 1 millió kilométert teljesített. (A képre kattintva elérhető az adott járművek részletes adatlapja)

 


A pénz bevétel mellett azonban jótékonyságra is sor került, mint beszámolt róla a kaprthir.com 4 mentőautót kapott a Técsői Járási Kórház, melyet Vác adományozott testvérvárosának. A két város közötti szoros együttműködés immár többéves múltra tekint vissza, ám első ízben részesül támogatásban a határon túli egészségügy.

Az adományozott járművek ugyan nem újak, ám rendelkeznek a betegszállításhoz elengedhetetlen felszerelésekkel. Ezért a három Toyota és egy Mercedes típusú gépkocsit – amelyek Magyarországon mentőautóként szolgáltak – Kárpátalján a betegeknek a szakosított megyei egészségügyi intézményekbe történő átszállítására fogják felhasználni – tudatta mindezt a Zakarpattya Online.

Facebook Hozzászólások