Ad
Ad
Ad
Átadások

Az új mentésirányítást, valamint 4 új koraszülött mentőjét mutatta be az Országos Mentőszolgálat

A sajtónak is bemutatta új, korszerű, mentésirányító termét és rendszerét, valamint 4 új koraszülött mentőjét az Országos Mentőszolgálat. Az Európai Uniós támogatásokból kiépített mentésirányítás, és annak számítógépes rendszere immáron ténylegesen megfelel az Uniós elvárásoknak.Az új központban akár 32 segélyhívást tudnak egyidejűleg kezelni, és egy mentésirányító akár az adott terület összes mentőautóját egyszerre tudja majd riasztani, a hamarosan bemutatkozó tablet rendszer segítségével. Az új rendszerrel a mágnestábla, a papír, és a telefon helyett, a mentésirányítók a segélyhívásokat számítógép segítségével fogadják, rögzítik, és elektronikus úton közvetítik a mentőegységek felé. A biztonság érdekében a két rendszer párhuzamosan működik, de az új rendszer hamarosan egyedül is szolgálatba áll. Addig még a papíré és a mágnestábláé a vezető szerep. Az új irányító központban kapott helyet a Központi Ágynyilvántartó, a betegszállítás irányítás, és tervben van a légi mentési háttér és az orvosi ügyeleti háttér elhelyezése is.

Az új program az idő spóroláson és a papírok elhagyásán túl nagy segítségére van a mentésirányítóknak. Az elektronikus hívásfogadáson, és a mentőegységek irányításán kívül, egy döntés segítő rendszer dolgozik a szakemberek keze alá. A számítógépen a kikérdezéskor bevitt adatokkal a rendszer rögtön el kezd dolgozni, és felajánlja az eset ellátásához szükséges legközelebbi, és legmegfelelőbb szintű mentőegységet. Ezt követően a mentésirányító elküldi az elektronikus menetlevelet a kiválasztott mentőegység táblagépére, amelyen megjelennek az adatok, a riasztás oka, és a navigáció a megadott címhez. Ez után a mentőegységnek semmi dolga nincs mint megkezdeni a kivonulást. A modernebb mentőgépkocsik gyárilag úgy lettek kialakítva, hogy a táblagép tartójába való behelyezésekor, az összeköttetésbe kerül az autóval, így még a Km. óra állást sem kell bepötyögni. A tervek szerint a táblagépek teljesen felváltják majd a papír alapú dokumentációt, így a menetleveleket és a mentési dokumentációkat is ezen az eszközön kell majd kitölteni.

A mentésirányítók 3 monitoron dolgoznak. Ezeken látják a hívásokat, a mentőautókat, azok státuszát, GPS pozíciójukat, a folyamatban lévő eseteket, és a döntéssegítő rendszert. A gépeken túl minden asztal saját telefonnal, és EDR rádióval van felszerelve. Az irányító terem lépcsőzetes kialakítású, hogy a leghátsó sorból is lehessen látni a falra szerelt hatalmas kijelzőt, melyen látogatásunk alatt, az ügyeletes kórházak, és a segélyhívások grafikonja volt megjelenítve.

A rendszer működését egy próba riasztással szemléltették a sajtó képviselőinek. A segélyhívástól egészen a mentőegység „kivonulásáig” követhettük az eseményeket a mentésirányító háta mögül. A szimulált hívást a „Carol” rendszerrel fogadta az irányítócsoport vezetője, majd a számítógépbe vitte be az adatokat, amelyek nem sokkal később megjelentek a táblagépen, a beteg adataival, és a helyszínhez vezető útvonallal.A mentésirányítás után bemutatták az állami támogatásból vásárolt 4 darab, új Mercedes Benz Sprinter Profile II felépítményű koraszülött mentőt, valamint a nem rég felállított veterán mentőautó kiállítást. A koraszülött mentőket Pécs, Szeged, Veszprém, Győr, mentőállomásain fogják használni. A sajtótájékoztatón bejelentették, hogy huszonkét új mentőautó érkezik karácsonyra, és a jövő év elején állnak szolgálatba. Ezeket a  járműveket állami forrásból vásárolták egy 500 millió forintos beruházás keretében.

Facebook Hozzászólások