Ad
Ad
Ad
Átadások

Átadták az első PROFILE II rohamkocsit Veszprémben

Veszprémben került átadásra a 18 új eset/rohamkocsi első darabja.

Sajtótájékoztató keretében mutatta be az Országos Mentőszolgálat a sajtónak és a mentőknek az új Mercedes Sprinter „C” mentőgépkocsit. Az autó egyébként a nemrégiben korszerűsített, megújult Veszprémi Mentőállomáson teljesít majd szolgálatot. Az Országos Mentőszolgálat a TIOP 2.2.1 uniós projekt keretében 178 új mentőgépkocsit állít szolgálatba, kiváltva a legelhasználódottabbakat. Az „egyszerű” mentőgépkocsik után most érkeznek és állnak szolgálatba az első új, úgynevezett „C típusú” eset- rohamkocsik, melyek első darabját állították most szolgálatba. Mind a 178 új mentőgépkocsit a Profile Vehicles Oy magyar gyárában készítik.

Az új autók színe változatlanul a kénsárga, és az eddig érkezett B Sprinterekhez képest, különbséget -kívülről- csak az autó méreteiben találhatunk. A gyárnak köszönhetően a „C” kategória csak idézőjeles, ugyanis sok mentőgépkocsi vezető örömére az autó súlyát sikerült 3.5 tonna alá vinni, így B kategóriával is vezethető. Az új autók ugyan azt a 2.2 literes 164 lóerős motort kapták mint elődjeik, egy 6 sebességes váltóval megspékelve. A megkülönböztető jelzés is megegyezik az új szériás „kisautókkal”. Juluen led egységek a tetőbe (menetirány szerinti bal: kék, jobb piros) építve és Federal Signal Sputnik szúrófények a sárvédőbe építve. A sziréna továbbra is a megszokott Federal Signal AS 320, amit FIAMM légkürtök egészítenek ki a hűtőrács mögött. Az új riasztási, és dokumentációs rendszerhez tartozó tablet konzolt, ezekbe az autókba a gyár szerelte be olyan helyre, hogy ne akadályozza a gépkocsivezetőket vezetés közben és egy esetleges baleset során, a légzsákot ne akadályozza, és a tablet a helyéről ne mozduljon ki.

Belépve az autóba szembetűnő a változás a „kis” sprinterhez, illetve az első szériás „kis” crafterekhez képest is. A rögzített hordszék eltűnt az autóból, helyette egy kifordítható ülés van a hordágy mellett. Az összecsukható hordszék, az összecsukható gerincággyal együtt a hátsó ajtón lett rögzítve. Az új eset/rohamkocsikat, ahogy a „kis” sprintereket, és újabb szériás „kis” craftereket is az olasz Spencer Cross Up 8409 hordággyal és a Spencer által gyártott hordszékkel szerelték fel. Ez a fajta hordágy 197.5 centiméter hosszú, de a fejrész fölé rögzített fejtartóval ez a méret növelhető, így téve kényelmesebbé a szállítást az átlag magasság feletti betegeknek. A hordágy teherbírása 250kg, önsúlya megközelítőleg 20 kg. Ez majd 7.5 kilóval könnyebb mint az eddig használt stollenwerk hordágyak súlya. A hordágy alól eltűnt az eddig használt nagy súlyú hidraulikus hordágytálca, de a hordágy továbbra is az autó közepébe húzható, így biztosítva a beteg kényelmes körülállását.

Az avatott szemnek az autóba lépve feltűnik, hogy a válaszfal mögül eltűnt az eddig megszokott pult. Ezt helyettesítve az autó több részén alakítottak ki kisebb pultokat ahol szabadon tudunk írni, pakolni, és dolgozni. A válaszfalra a pult helyett egy lehajtható ülés, valamint a táskák rekeszei, és egy fiókos szekrény került. A hordágy előtt egy lehajtható ülést találunk, biztosítva a beteg fejéhez való hozzáférést. Elődeihez hasonlóan a jobb oldali tolóajtó mögött a falon találhatóak a kis rekeszek, illetve egy kis pult résszel a kezelőkonzol valamint az EDR rádió hátsó kivezetése. A bal oldali tolóajtót kinyitva férünk hozzá a két tartalék oxigénhez, a vákuummatrachoz és a táskákhoz, melyeket a tárolók kialakításának köszönhetően az autón belül is elérünk. Immáron eddig nem megszokott módon mindkét tolóajtó üvegezett lett, így növelve a betegtér világosságát, és csökkentve a bezártságérzést. Tetőablakot az autókba nem szereltek. Az nagy oxigén palackok az autó hátuljában kerültek rögzítésre, kényelmes magasságban egy az autóból kihajtható rekeszben. A baloldali kettő tartalék, és a hátsó két nagy mellett, egy kis oxigénpalack tartó el lett helyezve a jobb oldali tolóajtó lépcsőjében is. Az autó betegterének burkolata gömbölyített könnyen fertőtleníthető műanyag, melyet erre a célra egybe gyártanak, a nehezen tisztítható rések, és illesztések elkerülése érdekében.

A hordágy fölé pillantva ismét egy már ismert megoldással találkozunk. A falra szerelt fém konzolok segítenek megőrizni a műanyag burkolat épségét. Az eszközök így nem a falra hanem a fém lapokra rögzülnek, amelyeket olcsóbb cserélni mintha a műanyag burkolatban tennénk kárt. A betegtér bal oldalán végig lenyitható műanyag rekeszek helyezkednek el, így biztosítva nagy helyet a kisebb nagyobb eszközöknek és felszereléseknek. Az ágy mellett fut végig még egy üres felület, melyen szabadon dolgozhatunk, akár a beteg fejénél ülünk, akár az ágyat középre tolva, a beteg mellett állunk. Ez alatt található kívülről a vákuummatrac, és a betegtérben ennek az aljában találhatóak a szellőzés és a fűtés nyílásai. A plafonba építve többek között megtalálható a rejtett infúzió tartó, és két halogén lámpa is. Külön érdekesség, hogy a válaszfalon el lett helyezve egy nagy digitális óra is, segítve a dokumentációt és a gyors, egyszerű tájékozódást.

Összességében az autó szép, tágas, jól látható, és a miénk. Kivetnivalót mindig lehet találni de ezek most nem hibák hanem a pénztárca szűkösségéből adódó „hiányosságok”. Sok balesetmentes kilométert, és még több sikeres mentést kívánunk a Veszprémieknek az új autóval!

Facebook Hozzászólások