Ad
Ad
Ad
Átadások

15 új tűzoltóautót adtak át

Köztük 10 új magyar fejlesztésű fecskendőt is

Az OKF előtti területen adtak át ünnepélyes keret között 15 új tűzoltóautót. A cél, hogy néhány éven belül homogén járműparkja legyen a tűzoltóknak. Erre azért van szükség, mert jelenleg közel negyven különböző gyártmányú és típusú jármű alkotja a szervezet járműparkját. Minden egyes típusra külön típusvizsgát kell tennie a kezelőszemélyzetnek, ami jelentősen egyszerűbbé válik, ha azonosak lesznek a járművek. Az egységesség mellett a járművek 13 éves átlagéletkorát is csökkentik a fejlesztések. A ma átadott 15 jármű értéke közel 2,5 milliárd forint.

A magyar tűzoltójármű kialakításánál a tervezők az ország úthálózatát, domborzati és időjárási viszonyait, valamint a tűzoltók igényeit vették figyelembe. Az alvázat a Rába Járműgyártó Kft., a felépítményt pedig a BM HEROS Zrt. gyártja. A szállított vízmennyiség 4000 liter. A tűzoltástechnikai berendezések alapját a hab előállítására is képes Rosenbauer NH 25 típusú szivattyú adja. Normál nyomásfokozatnál 10 bar nyomáson 2000 liter/perc, magas nyomásfokozatnál 40 bar nyomással 250 liter/perc vízszállításra képes.A jármű tűzoltási és műszaki mentési feladatok elvégzésénél is kiválóan alkalmazható. Nem csak városi környezetben, hanem lakott területen kívül, akár terepviszonyok között is jól használható.

Teljes hossz: 7650 mm
Szélesség: 2500 mm
Magasság terheletlen, de tető málházással: 3380 mm ±2%
Megengedett össztömeg: 16.000 kg

Megkülönböztető jelzés
Elől a vezetőfülke tetején 2 db kék színű, LED-es mini fényhíd, a felépítmény hátulján 2 db kék LED lámpa.
Kiegészítő megkülönböztető LED lámpák a gépjármű elején.
2 készlet megkülönböztető légkürt, kompresszorkürt, valamint a rádióforgalmazás és beszéd kihangosításra is alkalmas elektromos megkülönböztető hangjelzés.
A tetőn lévő megkülönböztető lámpák védőráccsal ellátva.

 

Számszerűen az átadott szerekről:

10 db HEROS-RÁBA AQUADUX-X 4000 típusú gépjárműfecskendő,
4 db 32 méter mentési magasságú IVECO-Magirus M32L-AS magasból mentő,
1 db 42 méter mentési magasságú IVECO-Magirus M42L-AS típusú magasból mentő szer.

A tíz új magyar tűzoltójármű a kezelőszemélyzet kiképzése után az alábbi településekre kerül:

Budapest (a katasztrófavédelem oktatási központjába),
Cegléd,
Debrecen,
Kazincbarcika,
Kiskunfélegyháza,
Kiskunhalas,
Komló,
Nagykáta,
Szeghalom,
Tatabánya.
Magasból mentő tűzoltójárművek elsősorban társasházak, panellakások és egyéb magas épületek tüzeinél alkalmazhatók akár oltásra, akár életmentésére.Négy jármű mentési magassága közel 32 méter, egyé pedig közel 42 méter. A létraszerkezetek automatikus kilengést csillapító berendezéssel vannak felszerelve. A mentőkosár teherbírása 300 kilogramm. Az első létratag egy 75 fokban dönthető csuklóval van ellátva, így a nehezen megközelíthető helyszínek is könnyebben elérhetővé válnak. A létraszerkezetet a jármű használat után automatikusan „összecsomagolja”.

A jármű képes megjegyezni két pont között beléállított mozgássorozatot, így emberi beavatkozás nélkül is megismételhető a létraszerkezet mozgatása. A jármű a talaj egyenetlenségét, ferdeségét automatikusan szintezi, így bizonyos mértékig ferde talajon is jól használható.

A 42 méter mentési magasságú magasból mentő Nyíregyházára, a többi Győrbe, Dombóvárra, Pétfürdőre és Kisvárdára kerül.

A katasztrófavédelem egyébként

122 db 4000 literes fecskendő (HEROS AQUADUX X 4000 RÁBA, melyből most adtak át 10 db-ot)
54 db 10 ezer literes vízszállító
KML járművek
ADN hajó
beszerzését tervezi.

Facebook Hozzászólások